Καστανιάτσο

Το καστανιάτσο  castagnaccio είναι ένα γλυκό πάρα πολύ εύκολο και παραδοσιακό στη βόρεια Ιταλία όπως Τοσκάνη,Λομβαρδία,Πιεμόντε και Βένετο.Οι πιο φημισμένοι όμως ως τυπικό έδεσμα είναι οι Τοσκάνοι και ειδικά η πόλη Σιένα που σας έχω αναφέρει σε παλιότερα ποστ.Όσοι αγαπάτε τα κάστανα θα λατρέψετε αυτό το γλυκό όπως και το κεηκ που σας είχα δώσει στην προηγούμενη ανάρτηση.

Υλικά

500γρ αλεύρι από κάστανα
100 γρ καρύδια καθαρισμένα και χοντροκομμένα
100 γρ κουκουνάρι
80 γρ σταφίδα
μια πρέζα αλάτι
ελαιόλαδο
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
750 ml χλιαρό νερό

Αν η σταφίδα είναι πολύ ξερή βάλτε την σε νερό να μουλιάσει.
Κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι.Προσθέστε λίγο λίγο το νερό και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.Στη συνέχεια προσθέστε τα καρύδια,το κουκουνάρι και τη σταφίδα.Κρατήστε λίγα απ’αυτά για το τέλος.
Λαδώνετε καλά ένα ρηχό ταψί και ρίχνετε το μείγμα.Στην επιφάνεια ρίξτε τα καρύδια,τις σταφίδες και το κουκουνάρι που σας είπα να κρατήσετε και από το δεντρολίβανο ρίξτε μόνο τα φύλλα.Πασπαλίστε την επιφάνεια με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και βάλτε σε προθερμασμένο φούρνο για 30′ στους 200 βαθμούς.

Όπως διαβάζετε το γλυκό δεν έχει  ζάχαρη,βούτυρα και αυγά.Άνετα αυτή την περίοδο μπορείτε να το φτιάξετε όσοι νηστεύετε.Ελπίζω να σας αρέσει και να βρείτε το αλεύρι.