Τεστ καθαρότητας μελιού

Το σημαντικότερο είναι να βρείτε κάποιον καλό μελισσοκόμο, που να τον έχετε εμπιστοσύνη και να αγοράσετε ένα καθαρό προϊόν, είτε αυτό είναι μέλι, είτε βασιλικός πολτός, είτε γύρη. Επειδή όμως η εποχή είναι περίεργη και όλοι οι άνθρωποι επιθυμούμε διακαώς το κέρδος, καλό είναι να έχουμε και κάποιους εναλλακτικούς τρόπους ελέγχου, μιας και η τυφλή εμπιστοσύνη έχει τα προβληματάκια της καμιά φορά.

Η δοκιμή της διάλυσης

Πάρτε ένα ποτήρι νερό και μια κουταλιά της σούπας μέλι. Αδειάστε το μέλι στο νερό. Αν το μέλι είναι ακάθαρτο, θα διαλυθεί στο νερό. Εάν είναι καθαρό, το μέλι θα κολλήσει μαζί και να βυθιστεί ως στερεό στον πυθμένα του ποτηριού.

Η δοκιμή  της φλόγας.

Πάρτε έναν αναπτήρα και ένα κερί. Βουτήξτε το φυτίλι του κεριού στο μέλι και προσπαθήστε να ανάψετε το φυτίλι. Αν καίγεται, τότε είναι εντελώς αγνό το μέλι που αγοράσατε. Αν αρνείται να καεί, τότε η παρουσία του νερού δεν επιτρέπει το φυτίλι να καεί. Φροντίστε βέβαια να καλυφθεί καλά το φυτίλι με μέλι.

Η δοκιμή  απορρόφησης.

Ρίξτε μερικές σταγόνες μελιού σε απορροφητικό χαρτί και παρατηρήστε αν απορροφηθεί. Αν απορροφηθεί, το μέλι δεν είναι καθαρό.