Διατροφική αξία του κάστανου

100_47611Πλούσιο σε πολύτιμα συστατικά, το κάστανο πριμοδοτεί τον οργανισμό μας και προστατεύει την υγεία μας, καθώς περιέχει βιταμίνες B1 και B2, απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος… Ακόμη είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που  ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς και φυλλικό οξύ.
Επιπλέον, τα κάστανα έχουν καλή περιεκτικότητα ασβεστίου, που είναι  απαραίτητη για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών μας, καθώς και μαγνήσιο, το οποίο έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και είναι απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών μας. Περιέχουν κατά 48% νερό, άλατα και είναι καλή πηγή πρωτεϊνών. Τέλος, έχουν φώσφορο, σίδηρο, νάτριο και κάλιο.

Έχει και θεραπευτικές ιδιότητες
Το κάστανο, όπως και όλοι οι ξηροί καρποί άλλωστε, βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και της υπερκόπωσης. Ακόμη, συμβάλλει στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης, που ευθύνεται για το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας που έχει ως συνέπεια προβλήματα στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε ότι τα φύλλα, ο καρπός και η φλούδα τους χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως οι αιμορροϊδες, η ανορεξία, ο κοκίτης, οι ρευματισμοί και ο πυρετός.

Ωστόσο, όσο κι αν λατρεύουμε τα κάστανα, καλό είναι να τα καταναλώνουμε με μέτρο, γιατί η υπερβολή συμβάλλει στην αύξηση του βάρους μας. Τα 100 γρ. περιέχουν 370 θερμίδες.

Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε
Όταν ψωνίζουμε φρέσκα κάστανα, προσέχουμε ώστε ο φλοιός τους να είναι λείος και γυαλιστερός, να είναι σφιχτά, χωρίς τρύπες και στίγματα. Επίσης, το βάρος τους στο χέρι μας να είναι μεγαλύτερο από ό,τι μας φαίνονται στο μάτι.

Πώς τα απολαμβάνουμε
Τα κάστανα μπορούμε να τα απολαύσουμε με χίλιους δυο πεντανόστιμους τρόπους και gourmet συνταγές. Μερικές καλές ιδέες είναι το χοιρινό με κάστανα, το μιλφέιγ με κάστανα, ο πουρές με κάστανα, η σούπα κάστανου, οι κροκέτες με κάστανα, η γέμιση της ψητής γαλοπούλας, η τούρτα κάστανο, το παγωτό κάστανο, το γλυκό του κουταλιού, η μαρμελάδα ή η κομπόστα κάστανο κ,ά. Φυσικά, δεν θα παραλείψουμε να τα απολαύσουμε ψητά στο μαντέμι και τη δυνατή φωτιά. Τέλος, μπορούμε να τα γευτούμε βραστά, σε ριζότο και σε σαλάτες.

Πώς τα διατηρούμε
Τα ωμά κάστανα διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε ακόμη στο ψυγείο μέσα σε σακούλα πλαστική με όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα. Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (μέχρι 2 μήνες), μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Τα βρίσκουμε, επίσης, κονσερβοποιημένα σε νερό ή σε σιρόπι.
Μυστικό: Για να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους, προτού τα βράσουμε ή τα ψήσουμε, θα πρέπει να τα χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι στην κάτω μεριά τους.

Συμβουλή! Δοκιμάστε την νέα, υπέροχη γεύση NOYNOY Yotopia κάστανο: λαχταριστά κομμάτια κάστανου συνδυάζονται υπέροχα με γιαούρτι και σας παρασύρουν σε ένα ταξίδι απόλαυσης, κάθε στιγμή της ημέρας!

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου, 2016, σε Uncategorized. Βάλτε σελιδοδείκτη στο σύνδεσμο.