Δελτίο τύπου για την καρυδιά από το Κέντρο προστασίας φυτών Βόλου

βακτηριωσηΤΜΗΜΑ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Τηλέφωνο: 24210 66525
Fax: 24210 69545
e- mail: fyto12@otenet.gr
Πληροφορίες: Δρ. Φ. Ανδρέογλου, Msc Ι. Παππά

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ

Τόσο η βακτηρίωση όσο και ανθράκωση της καρυδιάς είναι ασθένειες που ευνοούνται από συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, γι’ αυτό οι ανοιξιάτικες βροχές είναι πολύ ευνοϊκές για την επέκτασή τους.

ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΡΥΔΙΑΣ

ΒΑΚΤΗΡΙΩΣΗ (Xanthomonas arboricola pv. juglandis)

Συμπτώματα

– Ίουλοι (αρσενικά άνθη). Μαύρισμα ενός τμήματος του άνθους (εικόνες 1&2). Η προστασία τους είναι πολύ σημαντική, γιατί το βακτήριο μπορεί να μεταφερθεί με τη γύρη στα θηλυκά άνθη.

– Θηλυκά άνθη. Αποτελούν το πιο ευαίσθητο όργανο της καρυδιάς. Παρατηρείται μαύρισμα, το οποίο ξεκινά από το στίγμα (εικόνα 3). Ακολουθεί νέκρωση και πτώση του άνθους.

– Καρποί. Μικρές, υδατώδεις και βυθισμένες κηλίδες (εικόνα 4), οι οποίες αργότερα μεγαλώνουν και μαυρίζουν. Στους νεαρούς καρπούς οι προσβολές συνήθως ξεκινούν από την άκρη, στην περιοχή του αποξηραμένου στίγματος (εικόνα 5). Οι μικροί καρποί πέφτουν, ενώ αν η μόλυνση γίνει αργότερα έχουμε μαύρισμα της ψίχας (εικόνα 6) και πρώιμη πτώση του καρυδιού.

– Νεαροί βλαστοί. Μαύρες κηλίδες μήκους 2,5 εκ. ή μεγαλύτερες (εικόνα 7).

– Φύλλα. Μικρές καφέ κηλίδες με κιτρινοπράσινη περίμετρο (εικόνα 8), οι οποίες αργότερα συνενώνονται και τα φύλλα παραμορφώνονται (εικόνα 9).

Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση βασίζεται στην προληπτική εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων στα ευαίσθητα βλαστικά στάδια.
Οι ψεκασμοί ξεκινούν με την έναρξη της βλάστησης (ΣΤΑΔΙΟ Β) και συνεχίζονται έως το πέρας της καρπόδεσης ανά 10-15 ημέρες, ενώ συστήνεται ένας ακόμη ψεκασμός είκοσι μέρες μετά.
Το πιο ευαίσθητο βλαστικό στάδιο είναι αυτό της άνθισης των θηλυκών ανθέων (ΣΤΑΔΙΟ Ε), κατά το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται η ελάχιστη συνιστώμενη δόση φαρμάκου, για αποφυγή μείωσης της βλαστικότητας των γυρεόκοκκων.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Copper hydroxide, Copper oxide, Copper oxychloride.

ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ (Gnomonia leptostyla)

Συμπτώματα

– Φύλλα. Καστανόμαυρες πολυγωνικές κηλίδες, πιο γκρι στο κέντρο, με ή χωρίς χλωρωτική περίμετρο (εικόνα 10). Στην αρχή εμφανίζονται μεμονωμένες, ενώ αργότερα συνενώνονται, σχηματίζοντας μεγάλες νεκρωτικές περιοχές. Σε περίπτωση έντονης προσβολής παρατηρείται πρώιμη φυλλόπτωση τον Αύγουστο, που οδηγεί στην ποιοτική υποβάθμιση των καρυδιών και φθάνει μέχρι την απώλεια της παραγωγής.

– Καρποί. Πολυάριθμες ξηρές κηλίδες με χρώμα γκρι-μαύρο (εικόνα 11), περιορισμένες στο εξωκάρπιο και μικρότερες εκείνων που παρατηρούνται στα φύλλα. Εάν η προσβολή αρχίσει ενώ τα καρύδια είναι ακόμη πολύ μικρά, τότε αυτά δεν αναπτύσσονται κανονικά και πέφτουν πρόωρα.

– Νεαροί βλαστοί. Μικρές, επιμήκεις, καστανές κηλίδες που εξελίσσονται σε μικρά έλκη.

Αντιμετώπιση

Οι ψεκασμοί που πραγματοποιούνται με χαλκούχα σκευάσματα για την βακτηρίωση, προστατεύουν για την τρέχουσα περίοδο την καλλιέργεια της καρυδιάς και από την ανθράκωση.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Copper hydroxide, Copper oxychloride, Calcium copper sulfate, Tribasic copper sulfate, Boscalid+Pyraclostrobin, Myclobutanil.

• Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
• Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο διαδίκτυο www.minagric.gr
• Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση: fyto12@otenet.gr

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος α.α.

Λύκας Δημήτρης

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου, 2015, σε Uncategorized. Βάλτε σελιδοδείκτη στο σύνδεσμο.