Πλακίτης ενοφθαλμισμός για την καρυδιά

πλακίτης ενοφθαλμισμόςΣτα δένδρα με χονδρό οφθαλμό και παχύ φλοιό (καρυδιά) εφαρμόζεται ο πλακίτης  ενοφθαλμισμός. Το εμβόλιο κόβεται σε τετράγωνο ή ορθογώνιο κομμάτι φλοιού με τον οφθαλμό στο μέσο του (βλ. σχέδιο)

Αντίστοιχη επιφάνεια χαράσσεται και αφαιρείται από το υποκείμενο. Η εργασία διευκολύνεται με ειδικό εμβολιαστήρι, το οποίο χαράσσει με τον ίδιο τρόπο εμβόλιο και υποκείμενο. Ακολουθεί η τοποθέτηση του εμβολίου στο υποκείμενο και η πρόσδεση με ράφια.

Οι ενοφθαλμισμοί στα φυτώρια γίνονται την άνοιξη (Μάρτιο – Απρίλιο), όταν αρχίσει να αποκολλάται (σηκώνει) ο φλοιός στα δενδρύλλια, με κοιμώμενους οφθαλμούς από εμβολιοφόρους βλαστούς, που έχουν συντηρηθεί σε ψυγείο. Τα εμβόλια αυτά αρχίζουν να βλαστάνουν αμέσως και σε δυο εβδομάδες κόβεται το υποκείμενο πάνω από το εμβόλιο. Στο τέλος της βλαστικής περιόδου, το φθινόπωρο, τα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί αρκετά καλά και είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

Στα φυτώρια ενοφθαλμισμοί για φυλλοβόλα είδη γίνονται και στο τέλος της άνοιξης ή στο τέλος του καλοκαιριού με εμβόλια που παίρνονται από βλαστούς της τρέχουσας βλαστήσεως, αρκεί να έχουν ωριμάσει αρκετά. Αυτοί που γίνονται στο τέλος της ανοίξεως προλαβαίνουν και βλαστάνουν στον ίδιο χρόνο, ενώ τα καλοκαιρινά και φθινοπωρινά εμβόλια έχουν κοιμώμενους οφθαλμούς και βλαστάνουν την επόμενη άνοιξη.

Ε. Σφακιωτάκης – καθηγητής δενδροκομίας ΑΠΘ