Γύρω από το μέλι (απαντήσεις από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο)

για την εκδηλωσηΓιατί κρυσταλλώνει το μέλι;  Η κρυστάλλωση είναι φυσική ιδιότητα του μελιού η οποία  σχετίζεται αποκλειστικά με τη σύνθεσή του. Μέλια πλούσια σε φυσική περιεκτικότητα σε γλυκόζη (βαμβακόμελο, ερείκης, πορτοκαλιάς) κρυσταλλώνουν σε 1-3 μήνες. Μέλια φτωχά σε φυσική περιεκτικότητα σε γλυκόζη δεν κρυσταλλώνουν ή κρυσταλλώνουν μετά από χρόνια. Τα άλλα κρυσταλλώνουν ενδιάμεσα (θυμάρι, ανθόμελα). Το μέλι έχει περισσότερη ζάχαρη από ότι μπορεί να συγκρατήσει.

Χαλά το μέλι όταν κρυσταλλώσει;  Όταν κρυσταλλώσει ομοιόμορφα δεν χαλά μπορεί να παραμείνει έτσι για χρόνια. Όταν κρυσταλλώσει ανομοιόμορφα (ξεχωρίσει το νερό από τη ζάχαρη) κινδυνεύει να ξινίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το μέλι τότε θα πρέπει να ρευστοποιηθεί σε μπεν-μαρί.

Είναι η κρυστάλλωση δείκτης νοθείας ή αγνότητας του μελιού;  Όχι δεν είναι ούτε το ένα ούτε και το άλλο. Ένα νοθευμένο μέλι μπορεί να κρυσταλλώσει ή να παραμείνει ρευστό ανάλογα με τα ζάχαρα που έχει.

Πώς μπορώ να διατηρήσω ρευστό το μέλι για να μην κρυσταλλώσει;  Εάν έχεις μεγάλη ποσότητα άφησε τόση όση θα καταναλώσεις σε σύντομο χρόνικό διάστημα (μισό με ένα κιλό ) και το υπόλοιπο  τοποθέτησέ το στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη το μέλι παραμένει όπως ακριβώς το παράγουν οι μέλισσες. Πάντα φρέσκο. Η απόψυξη δεν το επηρεάζει.

Πόσο διατηρείται το μέλι;  Το μέλι ποτέ δεν χαλά. Εάν το προφυλάξουμε από το ξίνισμα μπορεί να πάει και 5 και 10 χρόνια. Οι μελισσοκόμοι όμως είναι υποχρεωμένοι από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βάζουν ημερομηνία λήξης γύρω στα 2-3 χρόνια γιατί κάποια από τα φυσικά χαρακτηριστικά του αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Τα χαρακτηριστικά αυτά που αλλοιώνονται δεν σχετίζονται με τη θρεπτική αξία του μελιού και ούτε είναι επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή. Ένα μέλι που έχει λήξη είναι εξίσου θρεπτικό και καλό με ένα άλλο γι’ αυτό και δεν πρέπει να το πετάμε ως άχρηστο.