Καρύδια, γκρέιπφρουτ και κρασί στη μάχη κατά του καρκίνου

Το διατροφικό μενού των ασθενών με καρκίνο επεκτείνεται κατά τρία τρόφιμα, καθώς την τρέχουσα εβδομάδα νέες έρευνες αναδεικνύουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες του χυμού γκρέιπφρουτ, των καρυδιών και του κρασιού.

Η έρευνα αναδεικνύει τις φαινομενικά αντικαρκινικές ιδιότητες των τριών τροφίμων και παρουσιάστηκε στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα κατά του Καρκίνου, στο Ντένβερ. Σε μικρή έρευνα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός 230 ml χυμού γκρέιπφρουτ και του υποσχόμενου φαρμάκου κατά του καρκίνου, ραπαμυκίνη, μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την ποσότητα του φαρμάκου στο αίμα.

Η ραπαμυκίνη είναι ενδεχομένως υποσχόμενη όσον αφορά τον τερματισμό της ανάπτυξης νέων αγγείων-τα οποία χρειάζονται οι όγκοι για να αναπτυχθούν-αλλά είναι ακριβή και έχει φτωχή απορρόφηση. Οι γιατροί από καιρό έχουν εκφράσει την άποψη ότι το γκρέιπφρουτ δεν θα πρέπει να λαμβάνεται με φάρμακα επειδή μπορεί να αλληλεπιδράσει με ένζυμα που εξουδετερώνουν ορισμένα φάρμακα.

Στην περίπτωση της ραπαμυκίνης ωστόσο, η αλληλεπίδραση φαίνεται πως κάνει τα φάρμακα περισσότερο ισχυρά.

Ο χυμός του γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων φαρμάκων στο αίμα κατά 3 έως 5 φορές, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Ezra Cohen,του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής, αυτό πάντα εθεωρείτο απειλή. Ήθελαν να διαπιστώσουν οι ερευνητές αν και πόσο θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα και ίσως την αποτελεσματικότητα της ραπαμυκίνης, φάρμακο υποσχόμενο για την αγωγή κατά του καρκίνου. Η έρευνα έδειξε ότι ο χυμός φαίνεται να αυξάνει την ισχύ του φαρμάκου, δήλωσε ο ερευνητής.

Ωστόσο, πολλοί ασθενείς που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν παρενέργειες.

Περισσότεροι από τους μισούς εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διάρροια, χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια ή κούραση.

Δεύτερη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο αποκάλυψε ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να παράσχει στον οργανισμό τα αναγκαία ωμέγα- 3 λιπαρά αντιοξειδωτικά και φυτοστερόλες, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Τα καρύδια είναι καλύτερα από τα μπισκότα, τις πατάτες ή τα τσιπς όταν χρειάζεται κάποιος ένα σνακ, δήλωσε η Elaine Hardman, του Πανεπιστημίου Marshall που διεξήγαγε την έρευνα σε ποντίκια. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε ποντίκια που ταΐστηκαν με διατροφή ισοδύναμη με 56 γραμμάρια καρυδιών την ημέρα. Άλλη ομάδα ποντικών ακολούθησε άλλη διατροφή.

Τα πειράματα έδειξαν ότι η κατανάλωση καρυδιών μείωνε σημαντικά την εμφάνιση όγκων στο μαστό, τον αριθμό αδένων με όγκο και το μέγεθος του όγκου. Όπως δήλωσε η ερευνήτρια, αυτά τα ποντίκια συνήθως έχουν 100% εμφάνιση όγκων σε πέντε μήνες, ενώ η κατανάλωση καρυδιών καθυστέρησε τους όγκους τουλάχιστον κατά τρεις εβδομάδες. Η τρίτη έρευνα αποκάλυψε ότι η κατανάλωση κρασιού μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την επιβίωση σε ασθενείς που πάσχουν από μη Hodgkin λέμφωμα.

Η ερευνήτρια Xuesong Han, από το Yale ανέλυσε στοιχεία 546 γυναικών με καρκίνο των λεμφαδένων και ανακάλυψε ότι όσες έπιναν κρασί είχαν 76% πενταετή επιβίωση σε σύγκριση με ποσοστό 68% των γυναικών που δεν έπιναν.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι το πενταετές ποσοστό επιβίωσης ελεύθερης νόσου ήταν 70% μεταξύ αυτών που έπιναν κρασί σε σύγκριση με 65% μεταξύ αυτών που δεν έπιναν κρασί.

Το συμπέρασμα αυτό είναι αντιφατικό, επειδή η υπερβολική κατανάλωση ποτού έχει αρνητικές κοινωνικές συνέπειες και συνέπειες στην υγεία και είναι δύσκολο να καθορίσει κάποιος τι είναι μέτριο και τι υπερβολικό, δήλωσε η Han.

Παρόλα αυτά, δήλωσε, συνεχώς βλέπουμε σχέση μεταξύ του κρασιού και θετικών αποτελεσμάτων σε πολλά είδη καρκίνου.