Συντήρηση κάστανου με διαβροχή

Η μέθοδος της διαβροχής των καστάνων με βάση τη βιβλιογραφία που έχουμε χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλη κλίμακα στην Ιταλία και συνιστάται στο βύθισμα των καστάνων μέσα σε νερό θερμοκρασίας περιβάλλοντος για 7-9 ημέρες.

Για τη διαβροχή χρησιμοποιούνται κοινά βαρέλια (ξύλινα) μέσα στα οποία τα κάστανα βυθίζονται τελείως .Μετά την διαβροχή οι καρποί απλώνονται σε λεπτό στρώμα και ανακατεύονται καθημερινά μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Στην συνέχεια αποθηκεύονται σε ψυχρές αποθήκες όπου, εφόσον η θερμοκρασία δεν ανέρχεται πάνω από 10° C, μπορούν να συντηρηθούν σε σχετικά καλή κατάσταση μέχρι τον Φεβρουάριο.

Σημαντική παρέμβαση:

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Ντουντουλάκη για μια πολλή σημαντική πληροφορία που μας μετέφερε σε μήνυμα του. Μας είπε, λοιπόν, πως η μέθοδος της διαβροχής των καστάνων εφαρμόζεται επί αιώνες στα καστανοχώρια του νομού Χανίων.
Σ΄ένα  καστανοπαραγωγικό ορεινό χωριό, που υπηρέτησε ως δάσκαλος, την Αγιά Ειρήνη της επαρχίας Σελίνου των Χανίων, οι εκεί κάτοικοι έβαζαν τα κάστανα σε βαρέλια για 8 ως δέκα μέρες.