ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΤΕΙΑΣ
Α. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ
Γενικά η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να γίνεται πολύ πριν την φύτευση και κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή το αργότερο νωρίς το φθινόπωρο πριν την έναρξη των βροχοπτώσεων. Οι εργασίες προετοιμασίας διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση του εδάφους:
1. Σε καλλιεργούμενο έδαφος
Σε ένα τέτοιο έδαφος που συνήθως έχει ομαλό ανάγλυφο, μετά την αναστροφή της υπάρχουσας καλλιέργειας κατά το καλοκαίρι, συνιστάται υπεδαφοκαλλιέργεια με τη χρησιμοποίηση υπεδαφοκαλλιεργητή. Η εργασία αυτή που αναμοχλεύει και διασπά τους ορίζοντες του υπεδάφους, βελτιώνει πάρα πολύ τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους και ευνοεί την ταχύτερη ανάπτυξη των δενδρυλίων χωρίς παράλληλα να φέρνει άγονο χώμα στην επιφάνεια (όπως γίνεται με τη βαθειά άροση). Στις περιπτώσεις που το έδαφος συγκρατεί περίσσεια υγρασία (βαρκό) ή είναι αβαθές με αδιαπέρατο υπόστρωμα (όπως παρατηρείται συχνά στις ζώνες καστανοκαλλιέργειας), τότε είναι απαραίτητο να γίνει μια υποστράγγιση ολική ή μερική ή αν αυτό είναι ανέφικτο να αποκλεισθεί η φύτευση της καστανιάς γιατί σε τέτοιο έδαφος παρουσιάζεται αυξημένο ποσοστό θανάτων των φυτών από ασφυξία και μελάνωση (φυτόφθορα). Σε επικλινή εδάφη, για να μην προκληθούν διαβρώσεις και μετακινήσεις χωμάτων προς τα κάτω, συνιστάται η κατασκευή αναβαθμίδων πλάτους δύο μέτρων με ελαφριά κλίση προς τα μέσα για τη συγκράτηση του νερού της βροχής.
Τέλος κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου γίνεται μια κοινή άροση (25-30 εκατ. βάθους) με την οποία ενσωματώνονται τα οργανικά και ανόργανα λιπάσματα της βασικής λίπανσης.
2. Σε ακαλλιέργητο θαμνοσκεπές ή δενδροσκεπές έδαφος
Πριν γίνουν οι εργασίες της προηγούμενης παραγράφου, πρέπει να γίνει εκρίζωση και απομάκρυνση όλων των ξυλωδών φυτών που υπάρχουν. Η εκρίζωση των θάμνων και δένδρων πρέπει να γίνει με κατάλληλα μηχανήματα ώστε ν’ αφαιρεθούν οι περισσότερες κατά το δυνατόν ρίζες χωρίς όμως να αφαιρείται το χώμα (προωθητής με όνυχες).
Μετά την απομάκρυνση όλων των ξυλωδών οργάνων και την ισοπέδωση του εδάφους ο αγρός καλλιεργείται για ένα τουλάχιστον χρόνο με σιτηρά ή ψυχανθή ή άλλη σκαλιστική καλλιέργεια, ώστε να δοθεί ο χρόνος για την αναζωογόνηση του εδάφους και την αποσύνθεση των φυτικών υπολειμμάτων.