Μους κάστανο

ΥΛΙΚΑ:

5 Aυγά

1Βανιλια

11 γρ. Ζάχαρη

100 γρ. πουρέ Κάστανο (ή 1κ. φρέσκα Κάστανα)

10 γρ. Ρούμι

100 γρ. Έτοιμη Σαντιγί

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αρχικά φτιάχνουμε τον πουρέ κάστανο. Βράζουμε τα κάστανα σε νερό με λίγο αλατάκι. Αφού βράσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα πολτοποιούμε. Ο πουρές κάστανο είναι έτοιμος!

Φτιάχνουμε τη μαρέγκα:

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη.

Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών και τους χτυπάμε ελαφρά. Τους ρίχνουμε στο μπολ μαζί με μια δόση βανίλιας.

Παστεριώνουμε το μείγμα γιατί δεν είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε ωμούς κρόκους αυγών. Υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.

Tους βάζουμε σε μπεν μαρί και τους παστεριώνουμε, τους βράζουμε δηλαδή μέχρι να φτάσουν τους 82 °C. Προσοχή δεν πρέπει η θερμοκρασία να φτάσει πάνω από 82°C γιατί θα καεί ο κρόκος! Αφού παστεριωθεί, το ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε καλά. Όταν διογκωθεί και ασπρίσει είναι έτοιμο.

Στη συνέχεια χτυπάμε και την σαντιγί.

Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε ένα μπολ με κρύο νερό για να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε λίγο και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το ρούμι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσοχή! Πρέπει να προσέχουμε τη φωτιά γιατί αν καεί το φύλλο ζελατίνας θα μυρίσει και το ρούμι θα χάσει την σπιρτάδα του. Όταν λιώσουν τα φύλλα ζελατίνας το μείγμα είναι έτοιμο.

Το ρίχνουμε μέσα στο μίξερ με τη μους. Προσθέτουμε τον πουρέ κάστανο και ανακατεύουμε καλά. Ομογενοποιούμε το μείγμα και προσθέτουμε σιγά σιγά την σαντιγί. Δεν χτυπάμε πολύ για να μην μας κόψει η σαντιγί.

 

Πρόταση σερβιρίσματος. Σερβίρουμε σε σφηνοπότηρα βάζοντας στο πάτο μια στρώση πουρέ κάστανο, γεμίζουμε το σφηνοπότηρο με κρέμα και προσθέτουμε στο τέλος ξυσμένο πουρέ κάστανο.

 

ΤΙΡ:

• Ποτέ δεν βάζουμε τη ζελατίνα σε ζεστό νερό γιατί θα λιώσει και θα χαθεί!

• Πουρέ κάστανο μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε από τα σούπερ μάρκετ