Απαραίτητες προφυλάξεις για την καλή εφαρμογή των φυτοφαρμάκων

Όλα τα φάρμακα, κάτω από ορισμένες συνθήκες (υπερβολική δόση, υψηλή θερμοκρασία, δυ­σμενείς συνθήκες υγρασίας, μη κανονική παρασκευή του διαλύματος) μπορεί να προκαλέσουν ε­γκαύματα ή και νέκρωση στα φύλλα. Ορισμένα ζιζανιοκτόνα που έχουν ορμονική δράση προκαλούν σοβαρές ανωμαλίες σε ευαίσθητα φυτά όπως το αμπέλι, έστω και αν η συγκέντρωσή τους εί­ναι ελάχιστη.

Όμως, οι κίνδυνοι από τα φυτοφάρμακα αφορούν επίσης τους ίδιους τους χειριστές τους, τα ζώα, τη φυσική πανίδα και χλωρίδα και τα νερά απορροής. Για τον άνθρωπο οι κίνδυνοι μπορεί να προέλθουν από την κατάποση, την απορρόφηση από το δέρμα ή από την εισπνοή του ψυχοφαρμάκου. Για τον περιορισμό στο ελάχιστο των παραπάνω κινδύνων πρέπει να λαμβάνονται

τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

–        Αγορά μόνο της απαιτούμενης ποσότητας, ώστε να καταναλωθεί αμέσως.

–        Ανάγνωση των οδηγιών χρήσης που περιέχει η ετικέτα, προτού ανοιχτεί η συσκευασία. Αποφυγή της επανειλημμένης ή μακρόχρονης επαφής του φαρμάκου με την επιδερμίδα του χρήστη. Άτομα με υπερβολική ευαισθησία ή αλλεργία στα φάρμακα πρέπει να προσέχουν πε­ρισσότερο.

–        Ξέπλυμα των χεριών και του προσώπου με νερό και σαπούνι αμέσως μετά τη χρήση. Δεν επιτρέπεται το φαγητό, το ποτό και το κάπνισμα πριν από το πλύσιμο.

–        Χρήση μάσκας, γαντιών και προστατευτικής φόρμας κατά τη διάρκεια του ψεκασμού.

–        Πλύσιμο των ρούχων που βράχηκαν με το ψεκαστικό διάλυμα, πριν από την επαναχρησιμοποίησή τους.

–        Αποφυγή της διασποράς φαρμάκων σε αρδευτικά αυλάκια, ποτάμια και λίμνες ή και σε μέρη που επισκέπτονται συχνά άγρια ζώα.

–        Σε περίπτωση ζιζανιοκτόνου ή και εντομοκτόνου είναι προτιμότερη η εφαρμογή του σε κηλίδες, σε παγίδες ή ο δολωματικός ψεκασμός, παρά η γενική εφαρμογή σ’ όλη την επιφάνεια του ε­δάφους ή των φύλλων αντίστοιχα.

–        Αποφυγή των ψεκασμών όταν επικρατούν άνεμοι ή χρήση ψεκαστήρων μικρής πίεσης όταν πρόκειται για ζιζανιοκτόνο.

–        Όταν χρησιμοποιείται απολυμαντικό εδάφους, αυτό πρέπει να εφαρμόζεται μακριά από τη ζώ­νη των ριζών των δέντρων.

–        Αποφυγή των ψεκασμών όταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 32°C.

–        Μετά τη χρήση ενός ζιζανιοκτόνου, ο ψεκαστήρας πρέπει να ξεπλυθεί καλά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Αυτό τηρείται σχολαστικά ειδικά όταν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιηθεί για μυκητοκτόνο ή εντομοκτόνο. Καλύτερα είναι κάθε παραγωγός να έχει έναν ψεκαστήρα για τα ζιζανιοκτόνα και έναν άλλο για τα υπόλοιπα φυτοφάρμακα.

–        Αποφυγή χρήσης εντομοκτόνων κοντά σε κυψέλες μελισσών.

–        Αποφυγή βόσκησης κατοικίδιων ζώων σε περιοχές που ψεκάστηκαν με φυτοφάρμακα, τουλάχιστον για 15 ημέρες.

–        Δεν επιτρέπεται η εγκατάλειψη κενών δοχείων ή συσκευασιών γεμάτων με φυτοφάρμακα σε περιοχές που βόσκουν ελεύθερα ζώα.

–        Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση φυτοφαρμάκων μαζί με σπόρους, βολβούς και λιπάσματα ή σε ράφια που μπορούν να φθάσουν τα μικρά παιδιά.