Βακτηρίωση καρυδιάς

Έγγραφο2

 

Η ασθένεια προκαλείται στην καρυδιά από το βακτήριο Xanthomonas arboricola pv. Juglandis.

Η πρωταρχική πηγή μολυσμάτων της ασθένειας είναι οι οφθαλμοί, εντός των οποίων διαχειμάζουν τα παθογόνα βακτήρια. Τα βακτήρια εισβάλουν στο δένδρο διαμέσου των στομάτων και άλλων φυσικών ανοιγμάτων. Στη διασπορά των μολυσμάτων και στην πραγματοποίηση μολύνσεων συμβάλει κατά κύριο λόγο η βροχή. Η παρουσία ελεύθερου ύδατος είναι απαραίτητη για την είσοδο των βακτηριών. Η ασθένεια προκαλεί νεκρώσεις σε ίουλους, θηλυκά άνθη, φύλλα, καρπούς και νεαρή βλάστηση

Οι καρποί είναι ευαίσθητοι στην ασθένεια από την άνθιση και καθόλη την καλοκαιρινή περίοδο. Καρποί με πρώιμες προσβολές αναπτύσσουν σκουρόχρωμες κηλίδες και οι περισσότεροι από αυτούς πέφτουν (ΕΙΚΟΝΑ 1). Σε καρπούς που προσβάλλονται πριν την σκλήρυνση του κελύφους, η ψίχα ζαρώνει και ο καρπός συχνά πέφτει το καλοκαίρι. (ΕΙΚΟΝΑ 2 & 3) .

Για την προστασία από την ασθένεια συνιστώνται ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα από την έναρξη της βλάστησης (ΣΤΑΔΙΟ Β) έως το πέρας της καρπόδεσης ανά 10-15 ημέρες. Το πιο ευαίσθητο στάδιο για την μόλυνση είναι το στάδιο της άνθισης των θηλυκών ανθέων (ΣΤΑΔΙΟ Ε) κατά το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ψεκασμός με την μικρότερη συνιστώμενη δόση.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Copper hydroxide, Copper oxide,Copper oxychloride.