Η Φυτοπροστασία στη Βιολογική Γεωργία

Τι προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2092/91

Σύμφωνα με τον Κανονισμό 2092/91 της ΕΟΚ, η καταπολέμηση των παρασίτων, των ασθενειών και των ζιζανίων στη βιολογική γεωργία πρέπει να γίνε­ται με την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων ή μέ­σων:

  • επιλογή των κατάλληλων ειδών και ποικιλιών,
  • κατάλληλο πρόγραμμα αμειψισποράς,
  • μηχανικές μέθοδοι καταπολέμησης,
  • προστασία των φυσικών εχθρών των παρασίτων με τη λήψη κατάλληλων μέτρων (π.χ. φυτοφράκτες, φωλιές, διασπορά ωφελίμων κ.ά.),
  • καταστροφή των ζιζανίων με φωτιά.

Η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων επιτρέπε­ται μόνον σε περιπτώσεις που η καλλιέργεια κινδυνεύει άμεσα και εφόσον η ανάγκη χρήσης τους αναγνωρίζεται από τον οργανισμό ή την αρχή ελέγχου. Ενδεικτικά αναφέρονται στη συνέχεια, ορισμένες δραστικές ουσίες και τα αντίστοιχα σκευάσματα, από αυτά που είναι εγκεκριμένα στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να χρησι­μοποιηθούν στη βιολογική γεωργία.

 

Εντομοκτόνα

  1. Αζαδιραχτίνη (azadirachtin) που λαμβάνεται από το δέντρο Azadirachta indica (δένδρο Νημ), π.χ. τα σκευάσματα Neemazal EC και Οίκος 3,2 EC.
  2. Φυτικά έλαια (π.χ. έλαιο μέντας ή δυόσμου, έλαιο πεύκου, έλαιο καρύου του κυμινοειδούς). Χρησιμο­ποιούνται επίσης ως ακαρεοκτόνα, μυκητοκτόνα και ανασταλτικοί παράγοντες βλάστησης.
  3. Ροτενόνη (φυσική ουσία από τροπικά φυτά). Σκεύα­σμα ροτενόνης εγκεκριμένο στην Ελλάδα είναι το Rotena 6 EC.
  4. Πυρεθρινοειδή. Επιτρέπονται να χρησιμοποιούνται μόνο σε παγίδες με προσδιορισμένους προσελκυστικούς παράγοντες και μόνο κατά του Δάκου και της Μύγας Μεσογείου. Παγίδες δάκου με τη δραστική ουσία deltamethrin, π.χ. Eco-Trap RB.
  5. Άλατα λιπαρών οξέων με κάλιο, π.χ. Savona 50,5 SL και Acaridoil 13,04 SL.
  6. Παραφινέλαιο, π.χ. Lubran 72 EW και Kayak EC. Χρησιμοποιείται επίσης ως ακαρεοκτόνο.
  7. Ορυκτέλαια, π.χ. Saf-T-Side 80 EW, Triona κ.ά.. Χρησιμοποιούνται επίσης ως μυκητοκτόνα και μόνο σε οπωροφόρα δένδρα, αμπέλια, ελαιόδεντρα και τρο­πικές καλλιέργειες (όπως μπανάνες).

8. Μικροοργανισμοί (βακτήρια, ιοί, μύκητες). Κυρίως σκευάσματα του Bacillus thuringensis εναντίον προ­νυμφών λεπιδοπτέρων (Bactecin, Dipel, Bactospein κ.ά.) και του δορυφόρου της πατάτας (Novodor). Επί­σης, του βακτηρίου Bauveria basiana (Naturalis) ε­ναντίον αφίδων, θριπών και αλευρωδών καθώς και του ιού Granulosis virus (Carpovirusine, Madex) ε­ναντίον της καρπόκαψας. Χρησιμοποιούνται μόνο εάν οι μικροοργανισμοί δεν είναι γενετικά τροπο­ποιημένοι.

 

Μυκητοκτόνα

  • Χαλκός με τη μορφή υδροξειδίου του χαλκού, οξυχλωριούχου χαλκού, όξινου θεϊκού χαλκού (τριβασικος) και οξειδίου του χαλκού, π.χ. Champ 36,3 SC, Xydrocoure 50 WP, Κουπρολ 35 WP, Idrorame 19,3 SC κ.ά.. Η ανώτερη επιτρεπόμενη ετησίως ποσό­τητα χαλκού ανέρχεται στα 800 γραμ./στρ. μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2005 και στα 600 γραμ./στρ. από την 1η Ιανουαρίου 2006. Για τις πολυετείς καλλιέργειες, κάθε κράτος μέλος μπορει, κατά παρέκκλιση, να με­ταβάλει τα ανώτερα όρια, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση για την Ελλάδα.
  • Θείο, σε διάφορες μορφές, π.χ. Solfo Li 65 SC, Sulfomat 80 WG, Θειο – Υψιλον 96 DP. Μπορει να χρησιμοποιηθεί και ως ακαρεοκτόνο ή εντομοαπωθη- τικο.
  • Μικροοργανισμοί, όπως π.χ. ο μύκητας Trichoderma harzianum (Trichodex) εναντίον του βοτρύτη.

 

Κοχλιολειμακοκτόνα

1. Μεταλδεΰδη, π.χ. Limason 5 GB, Metalden 5 GB, Metazon 5 PB κ.ά.. Μόνο σε παγίδες οι οποίες περιέ­χουν κάποια απωθητική ουσία για την απομάκρυνση των μαλακίων. Η χρήση του επιτρέπεται έως τις 31 Μαρτίου 2006.

Ελκυστικά Εντόμων

  1. Υδρολυμένες Πρωτεΐνες, π.χ. Alma Dacus 50 και Dacus Bait 100 SL. Μόνο σε εγκεκριμένες εφαρμογές σε συνδυασμό με άλλα κατάλληλα σκευάσματα.
  2. Φερομόνες, π.χ. Φερομόνη πράσινου σκουληκιού, Φερομόνη καρπόκαψας, Φερομόνη δάκου, Συνθετική φερομόνη εντόμων αποθηκών κ.ά. Χρησιμοποιούνται μόνο σε παγίδες και σε εξατμιστήρες.