Βασικές χειμωνιάτικες εργασίες στους οπωρώνες

333333333333

Λίπανση καρυδιάς με κοπριά

Δούσκα Ελένη

Μόνο µε στεγνό καιρό καλούνται να προχωρήσουν οι καλλιεργητές αυτές τις µέρες στις απαραίτητες χειµωνιάτικες φροντίδες στα περιβόλια τους, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα κοµβικές για την επερχόµενη παραγωγή της άνοιξης.

Η φροντίδα στα δέντρα τώρα εξασφαλίζει ανοιξιάτικη σοδειά

Αν και ο καιρός, λόγω αυξηµένων βροχών και υγρασίας, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για δενδροκοµικές εργασίες, στα περιβόλια πραγµατοποιούνται αυτή την περίοδο τα εξής:
-Αρόσεις ή περιλακκώσεις των δέντρων.
-Λιπάνσεις και συνέχιση των κλαδεµάτων. Για τις λιπάνσεις σε πολύ ορεινές και ψυχρές περιοχές ενδείκνυται η χρήση ηµι-αποσυνθεµένης κοπριάς, γιατί εκτός της λιπαντικής της αξίας, διατηρεί το έδαφος θερµό και προστατεύει τις ρίζες από τον παγετό στα ευαίσθητα οπωροφόρα όπως οι ροδακινιές, βερικοκιές, δαµασκηνιές, συκιές.
-Κλάδεµα, το οποίο πρέπει να εφαρµόζεται µε ήπιο και ξηρό καιρό και ποτέ µε παγετούς, βροχές ή σφοδρούς ανέµους. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πληγές που δηµιουργούνται δύσκολα επουλώνονται και η προσβολή από µύκητες είναι ευκολότερη. Κατά την περίοδο αυτή κλαδεύονται κυρίως τα γιγαντόκαρπα, όπως µηλιές, απιδιές, κυδωνιές.
-Φυτεύσεις οπωροφόρων σε θερµά και προφυλαγµένα µέρη.
-Στα σπορεία και τα φυτώρια εκτελούνται εκσκαφές και λιπάνσειςτων βραγιών και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, συνεχίζονται οι µεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων από τα σπορεία.
-Ενστρωµάτωση σε άµµο σκληροκέλυφων σπόρων, όπως αµύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, δαµάσκηνα και κεράσια.
-Αποµάκρυνση βλαβερών εντόµων, που κρύβονται στους ξηρούς φλοιούς, τα φύλλα ή και εντός του ξύλου των δέντρων. Επιβάλλεται η επισταµένη και προσεκτική έρευνα των κλαδιών και των κορµών όλον των οπωροφόρων, για την αποµάκρυνση και καταστροφή των ευρισκόµενων αυγών, προνυµφών ή τελείων εντόµων, που διαχειµάζουν.Παράλληλα, πρέπει να καταστρέφονται βρύα, λειχήνες και οι πολύσποροι (ίσκες), που καλύπτουν συνήθως τα γηραιά δέντρα, µε απόξεση και επάλειψη των πασχόντων µερών µε πυκνή διάλυση θεϊκού χαλκού.

 

πηγή: agronews.gr