Κάστανα: Ένα υπέροχο σνακ!

Τα φρέσκα κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι, κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας.

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Κοκκίνου, τα κάστανα είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν βιταμίνη C, περίπου 40 mg/100 g ακατέργαστου προϊόντος, το οποίο είναι περίπου 65% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Η ποσότητα της βιταμίνης C, όμως, μειώνεται κατά περίπου 40% έπειτα από θέρμανση.

Προσφέρουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φoλικό οξύ, μαγγάνιο, χαλκό και κάλιο. Η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι συγκρίσιμη με εκείνη του σιταριού και του ρυζιού.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό τους είναι η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, καθώς και η μηδενική περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη. To λίπος τους αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που επιτρέπει την κατανάλωσή τους χωρίς την απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και δεν περιέχουν γλουτένη.

Λαμβάνοντας επομένως υπ’ όψιν το γεγονός ότι δεν έχουν πολλά λιπαρά, είναι ελεύθερα χοληστερόλης, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και περιέχουν βιταμίνη C, θα μπορούσε να αποτελέσει μια θρεπτική, έξυπνη και ισορροπημένη επιλογή για σνακ που μπορεί ο καθένας να βρει αυτήν την εποχή.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, πολλές φορές η κατανάλωση τριών κάστανων είναι προτιμότερη από την κατανάλωση ίδιας ποσότητας γραμμαρίων άλλων ξηρών καρπών. Περιέχουν, για παράδειγμα, το 1/3 του θερμιδικού περιεχομένου των φιστικιών και των κάσιους. Θερμιδικά είναι πολύ χαμηλότερα και από τα καρύδια, τα αμύγδαλα και άλλους ξηρούς καρπούς.

Διατροφική Σύγκριση Ξηρών Καρπών (ανά 28,35γραμ. / 3 κάστανα)

Φουντούκια: θερμίδες 178, λιπαρά 17
Αμύγδαλα: θερμίδες 163, λιπαρά 14
Φιστίκια: θερμίδες 161, λιπαρά 14
Φιστίκια: θερμίδες 158, λιπαρά 13
Κάσιους: θερμίδες 157, λιπαρά 12
Κάστανα: θερμίδες 68, λιπαρά 0,3.

Τέλος, εκτός από τα οφέλη που δίνουν στην υγεία μας τα κάστανα, ψητά ή βραστά, σκέτα ή μαγειρεμένα, μην ξεχνάτε ότι έχουν υπέροχη γεύση! Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να τα εντάξετε στο χειμερινό σας διατροφικό πρόγραμμα!

Πηγή: MediDiatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη