Αρχείο | 19 Ιανουαρίου, 2016

Μπορεί το ΜΕΛΙ να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα;

IMG_20151212_222835Το μέλι έχει γλυκαιμικό δείκτη (GI) γύρω στο 55, οπότε κατηγοριοποιείται μεταξύ των τροφίμων με χαμηλό και μέτριο GI, τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα υψηλού GI.
Τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών στο έντερο και να προάγει τον κορεσμό, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, αλλά υποδεικνύουν ίσως κάποιο ρόλο για το μέλι στη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Επίσης, από ερευνητικά στοιχεία φαίνεται ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα λιπίδια του αίματος, χωρίς αύξηση του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με ισοδύναμες ποσότητες σακχαρόζης. Ωστόσο, η μελέτη αυτή εξέτασε μόνο 70 g μελιού την ημέρα, ποσότητα ισοδύναμη με 3,5 μερίδες (~200 kcal).

Συνέχεια

Δράσεις και χρήσεις της πρόπολης

προπολη-με-απλικατερΗ πλέον γνωστή και απόλυτα τεκμηριωμένη δράση της πρόπολης είναι η αντιμικροβιακή, μυκοστατική καθώς και η δράση της εναντίον ιών (Lindenfelser 1967, Ghisalberti 1979, Grange & Davey 1990, Hegazi et al 2000, Sforcin et al 2000).

Επίσης έχει τεκμηριωθεί ότι η πρόπολη δρα εναντίον ελκών (π.χ. έλκη στομάχου) ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει κυττοστατική δράση και αντι-υπερτασικές ιδιότητες (Banskota 1 al. 2001).

Στην αντιμικροβιακή της ειδικότερα δράση οφείλεται η ταρίχευση μεγαλόσωμων εχθρών του μελισσιού (ποντίκια, νυχτόβιες πεταλούδες), τους οποίους οι μέλισσες κεντρίζουν και θανατώνουν μέσα στην κυψέλη, αλλά αδυνατούν να απομακρύνουν από εκεί τα πτώματά τους.

Συνέχεια