Υλικά
(σε ογκομετρικές κούπες)
1 κουτί (440 γρ). πουρέ κάστανο. Μπορούμε να τον φτιάξουμε και μόνοι μας αφού βράσουμε 750γρ. κάστανα, τα ξεφλουδίσουμε και τα περάσουμε από το μπλέντερ.
¾ της κούπας ηλιέλαιο ΒΙΟ
2/3 της κούπας γάλα (έβαλα γάλα αμυγδάλου)
3 αβγά ( sorry heart, δεν βρίσκω με τι μπορώ να τα αντικαταστήσω)
1 ποτηράκι του λικέρ μαύρο ρούμι
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
1 και 1/8 της κούπας ζάχαρη καστανή (την προηγούμενη φορά έβαλα 1 ½ κούπα και μου φάνηκε πολύ γλυκό, την προσαρμόζουμε στα γούστα μας)
αλεύρι για κέικ**
½ κούπα σοκολάτα bitter τριμμένη
πολύ λίγη ζάχαρη άχνη
κακάο σε σκόνη
Το φτιάχνουμε
Αναμιγνύουμε στο μπλέντερ τον πουρέ με τη ζάχαρη και την εσανς. Βάζουμε το μίγμα στο μπολ του μίξερ.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γάλα, τα αβγά και το ρούμι. Τα χτυπάμε για 2 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.
**Σχετικά με το αλεύρι. Δεν ανέφερα ποσότητα γιατί δε χρησιμοποίησα αλεύρι για κέικ. Έβαλα 1 κούπα “αλεύρι” από κάστανο, 1 ½ κούπα αλεύρι σκληρό ΒΙΟ και 1 ½ κ.γ. baking powder. To “αλεύρι” από κάστανο δεν περιέχει γλουτένη, πράγμα που σημαίνει ότι δε βοηθάει το κέικ να γίνει τεράαααστιο και του δίνει διαφορετική γεύση. Από την άλλη, το σκληρό αλεύρι είναι πιο δυνατό από τη γνωστή φαρίνα για κέικ. Ηθικόν δίδαγμα: ακολουθούμε τη συμβουλή της τηλεμαγειρίσσης και βάζουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να πάρουμε ένα μίγμα που δεν θα είναι ούτε ρευστό αλλά ούτε και μπετοναρισμένο. Περίπου 2 ½ με 3 κούπες.
Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε το μίγμα για 2 λεπτά ακόμη.
Τελευταία προσθέτουμε τη σοκολάτα και την ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα.
Βάζουμε το κέικ στη φόρμα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.
Μόλις το βγάλουμε από τη φόρμα, ρίχνουμε μαι πινελιά άχνη και μια σκόνη κακάο.
Το κέικ έχει μια ‘υγρή’ υφή.