Εγκατάσταση καστανεώνα (επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας καστανιάς)

Η επιλογή της ποικιλίας κατά την εγκατάσταση νέας φυτείας καστανιάς πρέπει να γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

—Τον εμπορικό προορισμό της ποικιλίας: π.χ. για νωπή κατανάλωση ενδιαφέρουν οι πρώιμης ωρίμασης μεγαλόκαρπες ποικιλίες, για την παρασκευή σακχαροπήκτων (marrons glacis) οι πολύ μεγαλόκαρπες ποικιλίες (λιγότεροι από 60 καρποί/χλγρ.) ενώ για άλλα σκευάσματα (κρέμα, πουρές, φαρίνα, λικέρ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μικρόκαρπες ποικιλίες.

—Τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής.

—Τη δυνατότητα παροχής καλλιεργητικών φροντίδων: Ορισμένες ποικιλίες έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες (άρδευση, λίπανση, κατεργασία εδάφους) για να καρποφορήσουν ικανοποιητικά (π.χ. Marigoule, Marsol) ενώ άλλες είναι λιγότερο απαιτητικές και καρποφορούν εξίσου καλά και χωρίς πολλές φροντίδες. Στη χώρα μας, όπως προαναφέραμε, αν και υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται και διαδίδονται από τους παραγωγούς, μέχρι σήμερα καμία αξιολόγησή τους δεν έχει γίνει.

Από την άλλη πλευρά η χρησιμοποίηση ξενικής προέλευσης ποικιλιών (γαλλικών ή ιταλικών) πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή λόγω της μικρής προσαρμοστικότητας των περισσοτέρων από αυτές.

Ειδικότερα για όσους ενδιαφέρονται να εισάγουν και να εγκαταστήσουν ποικιλίες ξενικής προέλευσης εκείνες που παρουσιάζουν μεγάλες πιθανότητες προσαρμογής είναι:

Από τις γαλλικές: Belle Epine, Marron Comballe, Marron de Goujounac, Marigoule, Marsol και Boumette (οι τρεις τελευταίες για γόνιμες αρδευόμενες εκτάσεις μέτριου υψομέτρου) και

Απότιςιταλικές: Castel del Rio, Marrone di Chiusa Peso, Montemarano, Marcogliana και Castagna di Montella.

Μέχρι όμως να αξιολογηθούν οι κατάλληλες για τον ελληνικό χώρο ποικιλίες (ντόπιες και ξένες) είναι προτιμότερο, προς το παρόν, η επιλογή να περιορίζεται στις καλύτερες μεταξύ των ποικιλιών που επικρατούν μέσα στην κάθε περιοχή.