Καρυδάτα

  Υλικά

  •   4 κούπα(ες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •   1 κ.γλ. κοφτό, μπέικιν πάουντερ
  •   1 πρέζα αλάτι
  •   1-2 κούπα(ες) ζάχαρη
  •   1 κούπα(ες) βούτυρο
  •   2 κούπα(ες) κοπανισμένα καρύδια
  •   νερό (λίγες κουταλιές)

για το πασπάλισμα:

  • ανθόνερο   και  480 γρ. άχνη ζάχαρη

Διαδικασία

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το προσθέτετε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη. Αρχικά βάζετε 1 κούπα και μετά το ζύμωμα, αν θέλετε, προσθέτε περισσότερη, ανάλογα με τα γούστα. Προσθέτετε το βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια και τρίβετε το μείγμα με την άκρη των δαχτύλων μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό. Ρίχνετε τα καρύδια, το ανακατεύετε καλά και προσθέτετε μερικές κουταλιές νερό (όσο πάρει) για να σχηματιστεί κανονική ζύμη. Τη ζυμώνετε ελαφρά.

Παίρνετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα πλάθετε σε κορδόνια, στο πάχος ενός δάχτυλου. Τα βάζετε σε ταψί και γυρίζετε τις δύο άκρες τους ελαφρά για να πάρουν σχήμα μισοφέγγαρου.

Ψήνετε τα καρυδάτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 30′-40′ περίπου.

για το πασπάλισμα:

Πριν κρυώσουν τελείως τα ραντίζετε ελαφρά με λίγο ανθόνερο και τα τυλίγετε σε άφθονη ζάχαρη άχνη. Αφού κρυώσουν τελείως στο μπωλ με τη ζάχαρη άχνη, βάζουμε τα καρυδάτα σε μια μεγάλη πιατέλα.

ΣημαντικόΑν τα βγάλουμε απο τη ζάχαρη άχνη όσο είναι ζεστά υπάρχει περίπτωση να κολλήσουν μεταξύ τους!

Την άλλη μέρα σκεπάζουμε τα καρυδάτα με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.  Κρατάνε περίπου 15 μέρες.