Μια παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης – Τα πλεονεκτήματα της αποξήρανσης (β΄ μέρος)

Ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της αποξήρανσης

Παρ’ όλη την αφθονία σε κονσέρβες και την ευρύτατη χρήση της κατάψυξης, τα βιομηχανικά αποξηραμένα φρούτα δεν διασώζουν απλώς τη θέση τους στην αγορά· το μερίδιο τους σ’ αυτήν μεγαλώνει συνεχώς.

Οι λόγοι, πολλοί: από τη μια, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αναπτύσσεται η οικολογική συνείδηση, από την άλ­λη, μεγαλώνει το ενδιαφέρον για τις υγιεινές μεθόδους διατροφής και την προσωπική ευεξία. Και βέβαια, η χα­ρά του να φτιάχνεις κάτι μόνος σου με παλιές, δοκιμασμένες τεχνικές και να δοκιμάζεις συνταγές από την πλούσια παραδοσιακή κουζίνα, όπου τα ξηρά φρούτα παίζουν σημαντικό ρόλο, αυξάνει σημαντικά. Η χειροποίητη ξηρά τροφή είναι αναμφισβήτητα μια άλλη μορφή της πρωταρχικής νωπής τροφής χωρίς την προσθήκη χημικών συντηρητικών. Με την αποξήρανση, βέβαια, αλλάζει σε πολλές περιπτώσεις η γεύση και το άρωμα των φυτικών τροφίμων: συνήθως γίνεται πιο έντονη η γεύση σε διάφορα είδη φρούτων, πιο γλυκιά, αυξάνεται η συγκέντρωση των θρεπτικών υλικών, οπότε προσφέρουν πολλές νέες δυνατότητες για φαγητό.

Αν συγκρίνει κανείς την αποξήρανση με άλλες συνήθεις, σπιτικές μεθόδους συντήρησης, όπως το βράσιμο ή την κατάψυξη, τότε προβάλλουν υπέρ της ορισμένα πλεονεκτήματα:

1.  Η αφυδάτωση κάνει τα προϊόντα ελαφρύτερα και ελαττώνει τον όγκο τους.

2.  Η αποθήκευσή τους είναι εύκολη και απαιτεί ελάχιστο χώρο.

3.  Τα έξοδα για την αποξήρανση είναι ελάχιστα, αν χρησιμοποιήσει κανείς τις υπάρχουσες ενεργειακές πηγές, όπως τον ήλιο, τον αέρα ή ακόμα και την οικιακή κουζίνα.

4.  Οι βιταμίνες, τα ανόργανα υλικά και η δομή των ινών διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό και η θρεπτική αξία, λόγω της συγκέντρωσης των θρεπτικών υλικών, είναι ιδιαίτερα υψηλή.

5.  Τα αποξηραμένα στο σπίτι φρούτα και λαχανικά είναι ελεύθερα από χημικά συντηρητικά.

6.  Το μικρό βάρος και ο όγκος καθώς και η μεγάλη συγκέντρωση θρεπτικών υλικών κάνουν τα ξηρά φρούτα ιδανική τροφή για ταξίδια και ιδιαίτερα για πεζοπορίες.

7.  Οι διαφοροποιήσεις της γεύσης και της στερεότητας σε μερικούς καρπούς απέναντι στα αντίστοιχα νωπά προϊόντα προσφέρουν νέες δυνατότητες χρήσης. Για όλους αυτούς τους λόγους η ξήρανση είναι περισσότερο από ένα απλό υποκατάστατο άλλων μεθόδων συντήρησης.

8.  Κατά το βρασμό, π.χ., εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό οι βιταμίνες, τα υλικά που αποβάλλει ο οργανισμός και οι ίνες, ενώ ελαττώνεται σημαντικά και η αναγκαία περιεκτικότητα σε ζάχαρο του βρασμένου αγαθού. Στις κονσέρβες, από την άλλη, η επαφή των φρούτων με το μέταλλο που τα περιβάλλει, για πολύ μεγάλο χρονικό, διάστημα προκαλεί αμφιβολίες για το περιεχόμενό τους.