Η συνέντευξη μας στον Αγρότυπο

ΣΣταθερή η τιμή του καρυδιού, οι εισαγωγές δημιουργούν πρόβλημα στην διάθεση του προϊόντος στην εγχώρια αγοράταθερή η τιμή του καρυδιού, οι εισαγωγές δημιουργούν πρόβλημα στην διάθεση του προϊόντος στην εγχώρια αγορά

Στα ίδια περίπου με πέρσι επίπεδα κυμάνθηκε η τιμή παραγωγού για τα καρύδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, η έκταση της καλλιέργειας στην Ελλάδα ανέρχεται στα 700.000 στρέμματα περίπου, ενώ η μέση απόδοση φτάνει στα 200 – 400 κιλά το στρέμμα. Η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στα μέσα Οκτωβρίου. Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΛΓΟ – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι είμαστε ελλειμματικοί στην παραγωγή καρυδιών και εισάγουμε από την Τουρκία, Βουλγαρία, Ουκρανία, κ.α., γεγονός που μας επεσήμαναν ορισμένοι παραγωγοί ως ανασταλτικό παράγοντα για την διάθεση του προϊόντος τους στην εγχώρια αγορά. Στα αγροκτήματα άνω των 3 στρεμμάτων η συγκομιδή μπορεί να γίνει με μηχανικά μέσα, με αποτέλεσμα να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής.

Σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με πέρσι κυμάνθηκε η τιμή του καρυδιού όπως μας είπε ο παραγωγός από τα Φάρσαλα, Ματθαίος Κόκκινος: Η τιμή του καρυδιού (καρπός) κυμάνθηκε στα 3,5 ευρώ αν και όπως μας ανέφερε ο ίδιος «υπάρχει πρόβλημα από τα εισαγόμενα καρύδια από βαλκανικές χώρες που διατίθενται σε αρκετά χαμηλότερες τιμές. Ποιοτικά μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με το προϊόν μας ωστόσο σε συνδυασμό με την αυξημένη μας παραγωγή για φέτος, θα λέγαμε ότι η υπερπροσφορά κάλυψε την ζήτηση με αποτέλεσμα να έχουμε μια σημαντική ποσότητα απούλητου προϊόντος. Κοιτάμε για εξαγωγές στην Ιταλία απ’ όπου και υπάρχει ενδιαφέρον χωρίς μέχρι στιγμής να το έχουμε καταφέρει», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κόκκινος.

Πολύ καλή από άποψη τιμής χαρακτήρισε την φετινή παραγωγή καρυδιού η κ. Αφροδίτη Μπέλτσου από την Φλώρινα. Σύμφωνα με την παραγωγό, η τιμή διάθεσης κυμάνθηκε στα 3,5 – 4 ευρώ. «Σημαντικό για την ερχόμενη χρονιά είναι να μην πιάσουν πάγο τα δέντρα τον Απρίλη. Ολοκληρώνουμε την συγκομιδή περί τα μέσα Οκτώβρη, μαζεύουμε τα καρύδια, εν συνεχεία τα ξεραίνουμε για μερικές ημέρες στον ήλιο και μετά είναι έτοιμα για κατανάλωση», συμπληρώνει η κ Μπέλτσου.

Στα προβλήματα που υπήρξαν λόγω καιρικών συνθηκών αναφέρθηκε ο παραγωγός από την Αχαΐα, κ. Γιάννης Κολλιόπουλος. «Η τιμή κυμάνθηκε από 3 έως 4,5 ευρώ ωστόσο στην περιοχή υπήρξε το προηγούμενο διάστημα παγετός που είχε ως συνέπεια να ξεραθούν αρκετά δέντρα. Η ποσότητα της παραγωγής ήταν κατά 25% μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Από την τιμή είμαστε ικανοποιημένοι αν και θα μπορούσε να πάει και λίγο καλύτερα» πρόσθεσε ο παραγωγός.

Η τιμή του καρυδιού κυμάνθηκε στα 4-5 ευρώ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Πούλιος, παραγωγός από την Πιερία. «Μιλάμε για το λεγόμενο «στεγνό» καρύδι, που είναι ο καρπός με το κέλυφος. Η τιμή της ψίχας μπορεί να κυμανθεί από 10 έως 12 ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Πούλιος. Εμείς διαθέτουμε μικρής ηλικίας δέντρα ακόμη, 4-5 ετών, τα οποία ποσοτικά δεν δίνουν ούτε το 50% της παραγωγής που μπορεί να δώσει η καρυδιά. Μετά τα 8 χρόνια τα δένδρα της ποικιλίας Chandler που έχουμε εμείς δίνουν το μέγιστο της παραγωγής. Εμείς διαθέτουμε 230 δένδρα. Ως προς το κόστος της παραγωγής που με ρωτάτε θα σας έλεγα ότι η αγορά αυτού καθεαυτού του δένδρου έχει υψηλό κόστος. Υπάρχουν προοπτικές για εξαγωγές καρυδιών στο μέλλον».

Αντώνης Ανδρονικάκης
info@agrotypos.gr