Τα κορίτσια είχαν κέφια!
Αρχείο | 22 Ιανουαρίου, 2016
Εδαφικές απαιτήσεις καστανιάς
Το κατάλληλο pH του εδάφους για την καλλιέργεια της καστανιάς είναι 5,5 με 6. Μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα σε pH 4,5 έως 6,5. Εάν είναι κάτω από 4,5, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί ασβέστιο ώστε να ανέβει στα επιθυμητά επίπεδα. Εάν όμως είναι πάνω από 6,5, τότε θα πρέπει να αποκλείσουμε την καλλιέργεια της καστανιάς, διότι θα έχουμε πολλά προβλήματα κατά την ανάπτυξη της (τροφοπενίες, καχεκτική ανάπτυξη κ.α.).
Είναι πάρα πολύ ευαίσθητη στο ασβέστιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει το ολικό ανθρακικό ασβέστιο να υπερβαίνει το 2% (Αγάθος, 1975).
Τύπος Εδάφους
Κατάλληλα εδάφη για την καλλιέργεια της καστανιάς θεωρούνται τα αμμώδη ή τα αμμοπηλώδη (Ποντίκης, 1996), καθώς επίσης, εδάφη που προέρχονται από αποσάθρωση σχιστολιθικών ή γρανιτικών πετρωμάτων (Δημουλάς, 1986). Πρέπει να είναι βαθιά με καλή στράγγιση, διαφορετικά οι ρίζες της θα υποφέρουν από ασφυξία και θα κινδυνέψουν από φυτόφθορα. Μπορεί όμως να αξιοποιήσει εδάφη σχετικά αβαθή, αρκεί να έχουν καλή στράγγιση ή εδάφη μέτριας γονιμότητας, εκεί όπου άλλες καλλιέργειες θα αδυνατούσαν να αναπτυχθούν. Αν το έδαφος είναι πολύ φτωχής γονιμότητας, συνιστάται χλωρή λίπανση, με τη χρήση αζωτούχων φυτών (βίκο, τριφύλλι κ.α). Συνέχεια
Διατροφική αξία του κάστανου
Πλούσιο σε πολύτιμα συστατικά, το κάστανο πριμοδοτεί τον οργανισμό μας και προστατεύει την υγεία μας, καθώς περιέχει βιταμίνες B1 και B2, απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος… Ακόμη είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς και φυλλικό οξύ.
Επιπλέον, τα κάστανα έχουν καλή περιεκτικότητα ασβεστίου, που είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών μας, καθώς και μαγνήσιο, το οποίο έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και είναι απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών μας. Περιέχουν κατά 48% νερό, άλατα και είναι καλή πηγή πρωτεϊνών. Τέλος, έχουν φώσφορο, σίδηρο, νάτριο και κάλιο.
Έχει και θεραπευτικές ιδιότητες
Το κάστανο, όπως και όλοι οι ξηροί καρποί άλλωστε, βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και της υπερκόπωσης. Ακόμη, συμβάλλει στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης, που ευθύνεται για το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας που έχει ως συνέπεια προβλήματα στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε ότι τα φύλλα, ο καρπός και η φλούδα τους χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως οι αιμορροϊδες, η ανορεξία, ο κοκίτης, οι ρευματισμοί και ο πυρετός. Συνέχεια
Σφήκα καστανιάς (νέα ασθένεια)
Και το όνομα αυτού: Dryocosmus kuriphilus
αυγά στα μπουμπουκια των καστανιών, μερικές φορές παράγουν πάνω από 100 αυγά. Η σφήκα είναι παράγει γόνιμα αυγά από παρθενογένεση , χωρίς γονιμοποίηση από ένα αρσενικό. Η ωοτοκία εμφανίζεται το καλοκαίρι. Οι προνύμφες εκκολάπτονται από τα αυγά, αλλά δεν αρχίζουν να αυξάνονται αμέσως. Η ανάπτυξή τους ξεκινά την επόμενη άνοιξη, όταν τα μπουμπούκια των δέντρων αρχίζουν να αναπτύσσονται.