Μια παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης – Αποξήρανση (α΄ μέρος)

Μια παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης

Σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με την αποξήρανση συ­ντηρούνται για καιρό. Οι νωπές φυτικές τροφές διαθέτουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, της τάξης του 80-90%, το οποίο σε συνδυασμό με τα φυσικά συστατικά των τροφών αποτελεί ευνοϊκό έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, όπως οι μύκητες της μούχλας και τα βακτηρίδια. Σε τέτοιες συνθήκες και σε κανονική θερμοκρασία, οι μύκητες και τα βακτηρίδια πολλαπλασιάζονται και προκαλούν διαδικασίες σήψης και ζύμωσης, γεγονός που καθιστά, βέβαια, το φρούτο ακατάλληλο προς βρώση.

 

Αποξήρανση – Συντήρηση μέσω αφυδάτωσης

Στόχος κάθε συντήρησης είναι να σταματήσει τις διαδικασίες σήψης, αφαιρώντας από τους ζημιογόνους οργανισμούς τις βάσεις ζωής, δηλαδή τη ζέστη και την υγρασία.

Αποτελεσματικά, αν και για συ­γκριτικά συντομότερο χρόνο, επιμηκύ­νει κανείς τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, αν χαμηλώσει τη θερμοκρασία στο ψυγείο. Η αφυδάτωση, όμως, δη­λαδή η εκτεταμένη αφαίρεση ύδατος, συντείνει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του φρούτου. Σημειώνεται ότι πολλοί σηπτικοί μύκητες σταματούν την αποσυνθετική τους δραστηριότητα όταν βρεθούν σε περιεκτικότητα ύδα­τος μικρότερη του 15%, ενώ τα περισ­σότερα είδη βακτηρίων ήδη από περι­εκτικότητα ύδατος της τάξης του 35% δεν πολλαπλασιάζονται πλέον.

Κατά την αποξήρανση, συμβαίνουν τα ακόλουθα: ο θερμός αέρας που περ­νά πάνω από τα φρούτα εξατμίζει το στρώμα υγρασίας από την επιφάνειά τους, το οποίο ισορροπείται πάλι από το εσωτερικό και στη συνέχεια εξατμί­ζεται κι αυτό με τη σειρά του. Η στιγ­μή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, σημαντι­κό ρόλο παίζει εδώ και η διαπερατότη­τα του φυτικού ιστού. Όσο πιο διαπε­ρατός ο ιστός και όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια εξατμίσεως, τόσο γρηγο­ρότερα επιτυγχάνεται η ξήρανση. Η θέρμανση λοιπόν κατά τη διαδικασία ξήρανσης δεν επιδρά όπως κατά την αποστείρωση, με θανάτωση του φύ­τρου, αλλά είναι καθοριστική μόνο για το βαθμό αφυδάτωσης.

Έτσι, οι σημαντικότεροι όροι για την αποξήρανση είναι η κυκλοφορία του αέρα και η θερμοκρασία. Για να μπορεί ο αέρας που περνά να αφαιρεί την υπάρχουσα υγρασία, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ξηρότερος. Επίσης, πρέπει να είναι ελεύθερος να κυκλοφορεί: ο υγρός αέρας πρέπει να βρίσκει οδό διαφυγής και να τον ακο­λουθεί ξηρός.

Κατά τις διάφορες μεθόδους της ξήρανσης, εκείνο που πρέπει πάντοτε να επιδιώκουμε είναι να εκτελείται η διαδικασία αφυδάτωσης γρήγορα και ομοιόμορφα. Η υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία δεν είναι σε καμία πε­ρίπτωση η καλύτερη, γιατί η υπερ­βολική ζέστη καταστρέφει πολύτιμα συστατικά και επιταχύνει χημικές διαδικασίες στον οργανικό ιστό που δρουν απαξιωτικά (οξείδωση, διαδι­κασία καστάνωσης κ.λπ.), κάνει την επιφάνεια του καρπού σκληρή και με σκασίματα, αλλάζει δυσάρεστα τη γεύση των φρούτων, επιδρά εν μέρει στη μεταβολή των μικροοργανι­σμών σε σταθερές μορφές διαρκείας, που αργότερα σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας θα μεταβληθούν και πάλι σε δραστήρια βακτηρίδια και επιπλέον προκαλεί μεγάλα ενεργει­ακά έξοδα.

Η χαμηλή θερμοκρασία πρέπει να αποφεύγεται επίσης, αφού οι μύκητες ή τα βακτηρίδια που προκαλούν τη σή­ψη βρίσκουν τον αναγκαίο χρόνο να πολλαπλασιαστούν και να επιτεθούν στο αποξηραινόμενο αγαθό, προτού επιτευχθεί η αφυδάτωση.

Γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει να επιδιώκουμε τις βέλτιστες θερμοκρασίες, οι οποίες ανά­λογα με το είδος του καρπού κυμαίνο­νται ανάμεσα στους 30° C με 70° C. Η επιλογή ανάμεσα στην επαγγελμα­τική, γρήγορη αποξήρανση και την προστατευτική αποξήρανση, όπου θα διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότε­ρα θρεπτικά συστατικά, είναι βέβαια προσωπικό ζήτημα.

πηγή: Βήμα