Αρχείο | 23 Οκτωβρίου, 2012

Κλάδεμα καρυδιάς

Η καρυδιά δεν επιδέχεται μεγάλο κλάδεμα. Υπάρχει μάλιστα η αντίληψη ότι η καρυδιά δεν πρέπει να κλαδεύεται. Αλλά ο λεγόμενος «Καθαρός» είναι πάντοτε απαραίτητος -αφαίρεση κλώνων που χαλούν το σχήμα, αφαίρεση λαίμαργων, αφαίρεση ξερών κλαδιών.

Το κλάδεμα της καρυδιάς δεν πρέπει να γίνεται μέχρι το κλάδεμα των ανθέων καθόσον αυτά σχηματίζονται στους βλαστούς του προηγουμένου έτους και όχι στη νέα βλάστηση.

Όλα τα φυλλοβόλα δένδρα κλαδεύονται το χειμώνα το ίδιο και η καρυδιά.
Είναι σημαντικό να έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν έντονα οι χυμοί της καρυδιάς για να κλαδευτεί διαφορετικά το δένδρο πληγώνεται. Έτσι επιλέγουμε τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο για το κλάδεμα της καρυδιάς ώστε να έχουμε πάρει τους καρπούς της και να έχουν πέσει τα φύλα της.

Στην καρυδιά οι σκελετικοί κλάδοι κλαδεύονται στο μισό του μήκους τους, όταν αυτό κυμαίνεται από 1,3-3,3 μέτρα.

Συνέχεια

Προϋποθέσεις εγκατάστασης καστανεώνα (β΄ μέρος)

Β. ΚΛΙΜΑ

Σε γενικές γραμμές οι περισσότερες ποικιλίες καστανιάς έχουν μειωμένη προσαρμοστική ικανότητα δηλαδή δίνουν μικρότερες αποδόσεις έξω από τη ζώνη καλλιέργειας τους. Αυτός όμως ο γενικός κανόνας δεν ισχύει πάντοτε, διότι αποδείχτηκε πολλές φορές ότι αυτή η έλλειψη προσαρμογής και η μειωμένη καρποφορία μιας ποικιλίας οφειλόταν σε τελείως διαφορετικούς παράγοντες όπως η ελλιπής θρέψη και άρδευση, ο διαφορετικός προσανατολισμός της περιοχής ή η ελλιπής επικονίαση. Στην πραγματικότητα η προσαρμοστική ικανότητα μιας ποικιλίας σε μια ευρεία κλιματική περιοχή είναι συνάρτηση των ηλιοθερμικών απαιτήσεων της.

Συνέχεια

Μια παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης – Αποξήρανση (α΄ μέρος)

Μια παραδοσιακή μέθοδος συντήρησης

Σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά με την αποξήρανση συ­ντηρούνται για καιρό. Οι νωπές φυτικές τροφές διαθέτουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, της τάξης του 80-90%, το οποίο σε συνδυασμό με τα φυσικά συστατικά των τροφών αποτελεί ευνοϊκό έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, όπως οι μύκητες της μούχλας και τα βακτηρίδια. Σε τέτοιες συνθήκες και σε κανονική θερμοκρασία, οι μύκητες και τα βακτηρίδια πολλαπλασιάζονται και προκαλούν διαδικασίες σήψης και ζύμωσης, γεγονός που καθιστά, βέβαια, το φρούτο ακατάλληλο προς βρώση.

 

Αποξήρανση – Συντήρηση μέσω αφυδάτωσης

Στόχος κάθε συντήρησης είναι να σταματήσει τις διαδικασίες σήψης, αφαιρώντας από τους ζημιογόνους οργανισμούς τις βάσεις ζωής, δηλαδή τη ζέστη και την υγρασία.

Συνέχεια